Noordwijk kiest voor eigen jeugd: en dat gaat met vallen en opstaan

Vooral in de maanden april en mei als -zoals ze dat zo mooi zeggen- de prijzen verdeeld worden, is het een gevleugelde uitspraak van trainers in het voetbal: ,,De ranglijst liegt niet.” Bij Noordwijk is die quote ook al in oktober te gebruiken. Want zonder te weten hoe Noordwijk als ploeg in elkaar steekt is de huidige achtste plek in de Jack’s League een perfecte weergave van het eerste blok van dit seizoen op Sportpark Duinwetering.

Veertien punten uit negen duels. Vier keer winst, twee keer gelijk en drie keer verloren. Een doelsaldo van dertien voor en dertien tegen. Weinig rare negatieve uitschieters, geen hoge pieken. Het Noordwijk van dit moment zal er vast niet om treuren. ,,We staan op een terechte plek”, concludeert ook aanvoerder Emiel Wendt.

Net anderhalve maand 27 en nu al één van de meest ervaren spelers in elftal van trainer Kees Zethof. De coach die SJC vier jaar geleden verliet voor Noordwijk met de gedachte ‘ik ben een bouwer, geen schilder’. Die filosofie komt hem nu in zijn vijfde seizoen bij de vv uitstekend van pas.

Koers van de club
Na anderhalf jaar van gebroken seizoenen vanwege het coronavirus ziet het Noordwijk van nu er drastisch anders uit dan pak ‘m beet twee jaar geleden. Ervaren krachten als Tjeerd Westdijk, Bryan Bröcker, Martijn le Congé, Guy Smith en Denzel James vertrokken vanaf Sportpark Duinwetering. Een enkele nieuweling werd nog wel binnengehaald, maar Noordwijk zocht zijn heil vooral in eigen spelers. Een gewaagde stap op topamateurniveau.

,,Jarenlang waren Sander (Bosma, red.) en ik de enige Noordwijkers in dit team.”

Ook Wendt merkt het verschil. ,,We waren op een gegeven moment als team goed op elkaar ingespeeld twee jaar geleden. Dat is met een nieuw team wel anders. Dat heeft tijd nodig gehad. In het afgebroken seizoen 2019-2020 stonden we tiende, toen het coronavirus alles stopzette. Vorig seizoen stonden we één na laatste na vijf speelrondes. Nu staan we na negen wedstrijden netjes in de middenmoot. Al loopt die van plek twee tot plek zestien ongeveer.”

Als de aanvaller om zich heen kijkt op het veld zal de aanwezigheid van mede-Noordwijkers hem meer opvallen dan in de afgelopen seizoenen. ,,Jarenlang waren Sander (Bosma, red.) en ik de enige Noordwijkers in dit team. Nu heb je Sem van Oosten, Max van Duin, Stef van der Zalm, Ruben Marbus en Teun Zethof erbij lopen.”

,,En Marc de Kruijs mag dan van oorsprong geen Noordwijker zijn, hij woont hier ook inmiddels in het dorp. Dat herkenbare gezicht is mooi voor de club. Daarnaast zijn het jonge gasten die super leergierig zijn. Er is vanuit de club bewust de keuze gemaakt niet in de zomer weer allemaal transfers te plegen. Dit pad zijn wij met elkaar ingeslagen. En onze trainer vindt dat ook mooi. Die staat daar helemaal achter.” Wendt zelf ook? Zeker, maar zo vindt hij ‘de kwaliteit moet wel goed genoeg zijn’.

Jonge selectie
Een meerendeel van die ‘nieuwe’ Noordwijkers is nog geen 21 jaar. Dat betekent in het voetbal vaak een seizoen van vallen en opstaan. En zo lijkt dat nu ook bij de withemden het geval. De ploeg van Zethof verloor bijvoorbeeld met 4-2 van Quick Boys op Nieuw Zuid, maar won anderhalf week geleden in eigen huis wel met 2-0 van titelkandidaat Rijnsburgse Boys.

Wendt raakte in dat duel nog betrokken bij een flinke botsing met doelman Michael Bekkers. De spits kwam er zelf zonder kleerscheuren vanaf, terwijl de Rijnsburgse goalie meer dan een half uur werd verzorgd op het het kunstgrasveld en uiteindelijk per brancard het strijdtoneel verliet. Bij hem werd uiteindelijk een hersenschudding geconstateerd.

,,Inmiddels heb ik contact met hem gehad. En gelukkig gaat het weer de goede kant op.”

Daar schrok de aanvaller wel van. ,,Tijdens de wedstrijd probeerde ik met mijn maat 48 nog die bal binnen te tikken. Het is daarna een aardige botsing geweest. Ik weet niet meer hoe ik hem precies raakte, waarschijnlijk met mijn knie of scheenbeen. Het is dan niet fijn om te zien dat hij zo lang verzorging nodig heeft. Inmiddels heb ik contact met hem gehad. En gelukkig gaat het weer de goede kant op.”

Komende zaterdag wacht Noordwijk een nieuwe test met de uitwedstrijd tegen vv Katwijk. De kampioen van seizoen 2017-2018 is ook dit seizoen één van de titelkandidaten in de Jack’s League en staat na negen wedstrijden al zeven punten los van de concurrentie.

,,We kunnen onze borst natmaken”, glimlacht Wendt. ,,Als ik de samenvattingen van vv Katwijk terugzie, zie ik vooral een ploeg die makkelijk combineert. Daarnaast hebben ze flink wat verschillende doelpuntenmakers. Maar ik vind dat onze eigen organisatie achterin best goed staat. Ik ben benieuwd naar de ontmoeting.”

In eigen hand
Toch weet Wendt als geen ander dat Katwijk kwalitatief een zeer sterke selectie in elkaar heeft gezet. ,,Als je Marciano Mengerink op de bank kan zetten, zegt dat genoeg. Maar goed, GVVV hield Katwijk ook een uur lang op 0-0.”

,,Wij kwamen aan het begin van het seizoen vaak op achterstand tegen onze tegenstanders”, vervolgt Wendt. ,,Dan moet je als ploeg weer op jacht naar de gelijkmaker en meer proberen te brengen. Als je voor komt te staan, scheelt dat een slok op een borrel. Dan moet de tegenstander juist komen. Laten we vooral proberen zelf de wedstrijd in handen te nemen.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: VIDB te koop

Preview Betnation Divisie: Familiestrijd op de westmaat en gooit koning winter roet in het eten?
10 december 2023

Wie komt er als winnaar uit de strijd bij de familie Vink zaterdagmiddag? Op de...

Preview Betnation Divisie: Familiestrijd op de westmaat en gooit koning winter roet in het eten?
10 december 2023

Wie komt er als winnaar uit de strijd bij de familie Vink zaterdagmiddag? Op de...

Spakenburg zoekt tegenstander voor voorbereiding 2024-2025
10 december 2023

Benation Divisie ploeg Spakenburg zoekt voor zaterdag 13 juli nog een tegenstander om tegen te...

Na Lars Jansen ook verdediger Toer Bouwman naar Quick Boys.
10 december 2023

Maakte v.v. Noordwijk maandagavond bekend dat doelman Lars Bouwman zou vertrekken, woensdag kwam daar verdediger...

Betnation Divisie: Intense topper eindigt in remise. Katwijk zet opmars voort.
10 december 2023

Ondanks het gelijke spel in Katwijk liep koploper geen schade op dit weekend. Sterker nog...

Preview Betnation Divisie: Topper op Nieuw-Zuid met uitsupporters
10 december 2023

De grote vraag dit weekend in de Betnation is. Kan Quick Boys het gat naar...

Overzicht Betnation Divisie: Topploegen maken geen fout
10 december 2023

Na een druiligere en natte zaterdagmiddag is er weinig veranderd in de kop van de...

Preview Betnation Divisie: Wordt het niet eens tijd voor verrassingen? 
10 december 2023

In speelronde 13 van de Betnation Divisie zijn er veel wedstrijden tussen rechter en linker...

Hughes (Kozakken Boys) international van Sint-Maarten: ‘Dat is wel een apart verhaal’
10 december 2023

In Werkendam is op het trainingsveld bij Kozakken Boys een international te vinden die recent...

Betnation Divisie: Spakenburg pakt periode. Quick Boys hard onderuit in derby.
10 december 2023

Spakenburg pakte zaterdag na de 8e overwinning op rij tegen Kozakken Boys de eerste periodetitel in...

Powered by Eyecons