Jansen begint keepersschool met zijn (oude) trainer: ,,Er liggen kansen in deze streek”

De inkt op zijn nieuwe contract bij vv Noordwijk is net droog: Lars Jansen blijft langer op Sportpark Duinwetering. Op zich een relatief makkelijke keuze voor hem, hoewel hij in de belangstelling stond van verschillende verenigingen uit de Tweede Divisie en het betaalde voetbal. Keepen bij Noordwijk voelt goed. Het is zijn thuis. En juist het feit dat de Noordwijkse club ook nog een aanvullende wens in vervulling liet gaat, overtuigde Jansen om volmondig ‘ja’ te zeggen.

De 23-jarige doelman is na een minder succesvol dienstverband bij VVSB (waar hij het vooral met een reserverol moest doen) inmiddels een gevierde goalie in Noordwijk. Jansen maakt indruk onder de lat met zijn meevoetballende kwaliteiten en aanvallende spel. Geen wonder dat de beleidsbepalers vrij rap met hem om de tafel wilden voor een nieuw contract. Prima, maar onder één voorwaarde, voor Jansen.

,,Bij de contractonderhandelingen heb ik bij Noordwijk aangegeven dat ik zat na te denken over een eigen keepersschool. Vanaf moment één was de club positief. Elke zondag kunnen wij gebruikmaken van het hoofdveld van Noordwijk. Dat was heel snel beklonken. Ook voor de toekomst van Noordwijk kan dit goed uitpakken.”

De oud-doelman van Argon en Go Ahead Eagles had al eerder gesprekken gevoerd met zijn oude keeperstrainer bij het Mijdrechtse Argon:.Glenn Berkelaar. Die stopte zelf op zeventienjarige leeftijd onder de lat vanwege zijn geringe lengte – hij tikt net de 1.70 meter aan – en focuste zich direct op het geven van training. Onder andere ook aan Jansen, die drie jaar jonger is.

Profclubs
Berkelaar vestigde rap zijn naam in Mijdrecht en omstreken. In het Utrechtse dorp, tegen de Zuid-Hollandse grens aan heeft hij nu een school waar zo’n tachtig talenten rondlopen. Daarnaast trokken meerdere profclubs aan de diensten van de enthousiaste Mijdrechter. Inmiddels staat hij onder contract in Amsterdam en geeft training aan jeugdkeepers van Ajax. ,,Glenn is hier misschien nog zo bekend, maar in de regio’s Utrecht en Amsterdam weten ze wel wie hij is”, vertelt Jansen. ,,Samen gaan we deze school runnen. En ik denk dat we elkaar ook opvullen; hij met zijn kennis, visie en goede staf en ik met mijn naamsbekendheid.”

De start is al snel. Zondag 6 februari staat voor het eerst het Noordwijkse veld vol met talentvolle keepers. ,,Hier liggen kansen; kijk naar hoeveel clubs hier op hoog niveau spelen, terwijl er weinig keepers doorstromen naar het eerste. Daar valt veel meer uit te halen”, vindt Jansen.

,,Dat is keepen met risico. Lef durven tonen in je doelgebied, voorkomen in plaats van tegenhouden.”

En juist daar komt de visie van Berkelaar om de hoek kijken. De 27-jarige keeperstrainer heeft in zijn toch al indrukwekkende carrière bij onder andere FC Volendam, FC Utrecht en Ajax kennis opgedaan en is vooral onder de indruk geraakt van de Italiaanse manier van keepen.

,,Dat is keepen met risico. Lef durven tonen in je doelgebied, voorkomen in plaats van tegenhouden. Die aanvallende visie wil ik op zondag op het veld van vv Noordwijk ook uitdragen. We willen anders zijn dan de rest. Heel veel keepersscholen zetten duizend pionnen neer voor het voetenwerk. Maar ik wil extreem veel in wedstrijdvormen trainen.”

,,Je hebt technisch trainen, tactisch trainen en trainen op het gedrag”, legt Berkelaar verder uit. ,,Daarmee doel ik op dingen als het onderscheppen van een steekbal, of het onderscheppen van een één-tegen-één-situatie of voorzet. Dat wil ik dus op die Italiaanse manier trainen: aanvallend. Dat probeer ik dan ook te implementeren in spelvormen. Nu mis ik die elementen eigenlijk in heel Nederland qua opleiden.”

Win-win-situatie
Hoewel Berkelaar training geeft aan Ajax-jeugd komt hij met een voorbeeld van een doelman van Feyenoord. ,,Kijk naar Justin Bijlow. Hij speelt met risico, lef, komt uit bij voorzetten en steekballen. Als we die cultuur in de Bollenstreek kunnen krijgen, zou dat een win-win-situatie zijn. Dan loopt onze school goed en profiteren de clubs ervan. We hebben al aanmeldingen van talenten van FC Lisse, Rijnsburgse Boys of jongens uit Nieuw-Vennep. Als deze keepers oud genoeg zijn om voor de senioren te spelen, willen we niet dat het bestuur ervoor kiest om alsnog een doelman van FC Bal Op Het Dak te halen.”

,,We moeten het ‘ambiëren’ dat kinderen gewoon fouten kunnen maken.”

De twee heren leggen daarom leerlijnen neer voor talentvolle goalies, zodat de kansen groter worden voor een doorbraak in het eerste elftal. ,,De ouders moeten het gevoel krijgen: wow, mijn kind doet nu iets wat ik nog nooit eerder heb gezien. We moeten het ‘ambiëren’ dat kinderen gewoon fouten kunnen maken. Dat ze misschien positioneel te ver staan of een penalty veroorzaken. Maar daardoor leren ze wel met risico te keepen.”

Berkelaar raakt niet uitgepraat over zijn manier van training geven. Van het volgen van seminars over de Italiaanse keepersstijl tot een voormalig leerling van hem van FC Utrecht, Fabian de Keijzer, die onlangs tegen Ajax zijn debuut maakte voor de FC in de Eredivisie.

Uithangbord
Het zal een beetje de stijl worden die de jeugd ook op het veld in Noordwijk mee zal maken. Berkelaar is geen type van een rol enkel op de achtergrond. ,,Lars is natuurlijk een uithangbord, het gezicht binnen de club. De jeugdkeepertjes die op zaterdag gaan kijken, moeten zondag voor hem komen”, vindt hij. ,,Aan de andere kant moet je voor de training juist voor mij komen. Dat wordt de wisselwerking. We hebben ook al wat jongens aangenomen van Noordwijk die training gaan geven. Die ga ik opleiden. Kinderen kunnen tien trainingen bij ons volgen voor een bepaald bedrag, maar zijn niet vastgebonden aan dit aantal.”

Op zijn beurt voelt Jansen zich prima bij die takenverdeling. ,,Zelf voetballen blijft een leidraad in mijn leven, maar het opleiden van jonge keepertjes vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik ben ook gaan nadenken over mijn maatschappelijke carrière. Misschien had ik wel weer voor een profclub kunnen kiezen: ik geef toe, daar droom ik altijd nog van. Maar je gaat ook steeds realistischer nadenken: over een paar weken word ik 24. Ga ik dan nog alles op een profclub gooien? Ik heb ook een relatie of een huis die ik moet onderhouden. Er zijn heel veel zaken die in dit verhaal meetellen.”

Foto: Keepersschool Bollenstreek

Lees ook: VIDB te koop

Voorbeschouwing Betnation Divisie: Kelderkraker in Werkendam
22 april 2024

Deze week richting wij ons in onze voorbeschouwing eens op de onderkant van de ranglijst...

Betnation Divisie: Spanning terug en belangrijk duel Jong teams.
22 april 2024

Twee gelijke spelen op rij en twee overwinningen van de naaste concurrent en de spanning...

Vooruitblik: Inhaalweekend, wie wint  de periodetitels?
22 april 2024

Dit weekend staat er in de landelijke divisies van het amateurvoetbal een inhaalprogramma gepland. Dit...

Betnation Divisie; inhaalprogramma met Katwijkse Derby als kraker
22 april 2024

Dit weekend is er maar een beperkt programma in het amateurvoetbal. Dit heeft alles te...

Preview Betnation Divisie: Bollenstreek derby’s en rechter vs. linkerrijtje
22 april 2024

Nu Koning Winter ons voorlopig met rust lijkt te laten en het KNVB-beker voetbal voor...

Danny van den Meiracker per direct van Quick Boys naar IJsselmeervogels
22 april 2024

Quick Boys speler Danny van den Meiracker vertrekt per direct bij Quick Boys om over...

Preview Betnation Divisie; Gaat Spakenburg de race volhouden en topper op Nieuw-Zuid
22 april 2024

Bij de hervatting van de competitie in de Betnation Divisie is de grote vraag natuurlijk....

Quick Boys strikt rechtsback van Noordwijk
22 april 2024

Noordwijk kan komend seizoen geen beroep meer doen op Toer Bouwman. De rechtsback zal vanaf...

HHC HArdenberg vindt opvolger van Borgman in Australië
22 april 2024

Guus Vaags sluit per direct aan bij de selectie van HHC Hardenberg. De doelverdediger keert...

Beugelsdijk bereikt een akkoord met Scheveningen
22 april 2024

Scheveningen heeft een fraaie slag geslagen op de spelersmarkt. De club uit de Tweede Divisie...

Powered by Eyecons