Het weekend van Van der Zalm: van omhaal tot Max Verstappen

Met zijn rug naar de goal zag Noordwijk-speler Stef van der Zalm zaterdag een bal vanaf zijn linkerkant voor zijn voeten belanden. Omdat een verdediger van IJsselmeervogels niet ingreep kon hij – in zijn ogen – maar één ding doen: een omhaal proberen. Nadat hij de bal raakte viel hij achterover en draaide hij zich binnen no-time om. Zo kon hij zien waartoe zijn poging zou leiden. De bal passeerde de keeper en belandde in de goal. Uit pure extase trok Van der Zalm een sprint naar de cornervlag om met het sfeervak van Noordwijk zijn goal te vieren.

Het is een beknopte samenvatting van wat op dat moment de 2-1 voor Noordwijk betekende in de wedstrijd tegen IJsselmeervogels in de Jack’s League. Een bevrijdende 2-1 voor de thuisploeg. Voor zowel Noordwijk als IJsselmeervogels was de start van het seizoen niet om over naar huis te schrijven. De ploeg van Kees Zethof was tot zaterdag nog puntloos. De Spakenburgers hadden uit twee duels slechts één puntje weten te peuren.

En dus begonnen de twee grootmachten uit het amateurvoetbal redelijk onder spanning aan het treffen in de Tweede Divisie. Noordwijk startte nog goed, maar kwam voor de derde keer dit seizoen op achterstand. ,,Het zal toch niet weer, dacht ik toen nog”, vertelt Van der Zalm nu enkele dagen later. ,,Tegen TEC en Koninklijke HFC gebeurde hetzelfde. Tegen TEC kwamen we nog terug tot 1-1, maar verloren we alsnog. Dat gaat dan wel allemaal even door je hoofd.”

,,We hadden zelfs moeten uitlopen naar 4-1 of 5-1.”

Zaterdag liep het beter af voor de tweededivisionist. Nog voor rust maakte Noordwijk gelijk via nieuwkomer Youri de Winter. Vooral de assist van Thomas Reynaers was er één uit het boekje. De middenvelder kon de bal na een counter op de rechterflank voorgeven, maar besloot terug te kappen. Daarmee verschafte hij verschillende Noordwijks-spelers de tijd om het strafschopgebied te penetreren. Reynaers legde daarna de bal daarna alsnog panklaar op het hoofd van De Winter, die netjes binnen kopte.

Na de 2-1 van Van der Zalm en de 3-1 van Marc de Kruijs in de tweede helft leek Noordwijk rustig op weg naar de eerste overwinning van het seizoen. ,,We hadden zelfs moeten uitlopen naar 4-1 of 5-1. Alleen toen kreeg Toer Bouwman zijn tweede gele kaart. Best onnodig bij zo’n voorsprong. IJsselmeervogels kwam nog terug tot 3-2, waardoor het toch nog spannend werd”, blikt Van der Zalm terug.

Van SJC naar Noordwijk
Uiteindelijk trokken de Noordwijkers de overwinning over de streep en werd de driepunter gevierd met het aanwezige publiek. Juist die spanning en het niveau brachten Van der Zalm een jaar geleden van De Lageweg in Noordwijk naar Sportpark Duinwetering. Een keuze waar hij tot op heden absoluut geen spijt van heeft.

,,We dachten: al halen we twee tientjes binnen, dan is het al geslaagd. Uiteindelijk werd het 3400 euro.”

,,Het was een prachtige zaterdag. Dit is waarvoor ik naar Noordwijk ben gekomen. Het spelen tegen tegenstanders als IJsselmeervogels. Als je zo’n stap maakt van SJC naar Noordwijk weet je nooit hoe het uitpakt. Vorig jaar was zo jammer met de uitbraak van het coronavirus. Tot dat moment ging het vrij goed met mij. Gelukkig krijg ik ook nu het vertrouwen.”

Zijn vrienden van SJC vergeet hij nooit. Dat bleek ook afgelopen zomer toen hij met een paar voetbalvrienden van SJC in Noordwijk ging hardlopen en geld ophaalde voor het goede doel. ,,Vanwege het coronavirus ging iedereen hardlopen om fit te blijven. We hielden allemaal via Strava bij wat de tijden en afstanden waren. Dan ga je toch elkaar een beetje uitdagen.”

,,We hebben toen met een groep vrienden besloten een halve marathon te gaan rennen door Noordwijk. Daar wilden we een goed doel aan verbinden en dat werd de strandrups. We dachten: al halen we twee tientjes binnen, dan is het al geslaagd. Uiteindelijk werd het 3400 euro. Dat was prachtig.”

Met zijn omhaal tegen IJsselmeervogels leek zijn weekend al geslaagd. Op zondag werd het verhaal nog mooier voor de middenvelder die zijn thuisbasis Noordwijk had verruild voor Zandvoort. Daar zag hij Max Verstappen in de Formule 1 de ‘Dutch Grand Prix’ winnen. ,,We hadden kaartjes voor de vrijdag en zondag. Heel veel beter dan afgelopen weekend gaat het niet zo snel meer worden.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: VIDB te koop

Samenvatting Noordwijk – IJsselmeervogels

Voorbeschouwing Betnation Divisie: Kelderkraker in Werkendam
30 mei 2024

Deze week richting wij ons in onze voorbeschouwing eens op de onderkant van de ranglijst...

Betnation Divisie: Spanning terug en belangrijk duel Jong teams.
30 mei 2024

Twee gelijke spelen op rij en twee overwinningen van de naaste concurrent en de spanning...

Vooruitblik: Inhaalweekend, wie wint  de periodetitels?
30 mei 2024

Dit weekend staat er in de landelijke divisies van het amateurvoetbal een inhaalprogramma gepland. Dit...

Betnation Divisie; inhaalprogramma met Katwijkse Derby als kraker
30 mei 2024

Dit weekend is er maar een beperkt programma in het amateurvoetbal. Dit heeft alles te...

Preview Betnation Divisie: Bollenstreek derby’s en rechter vs. linkerrijtje
30 mei 2024

Nu Koning Winter ons voorlopig met rust lijkt te laten en het KNVB-beker voetbal voor...

Danny van den Meiracker per direct van Quick Boys naar IJsselmeervogels
30 mei 2024

Quick Boys speler Danny van den Meiracker vertrekt per direct bij Quick Boys om over...

Preview Betnation Divisie; Gaat Spakenburg de race volhouden en topper op Nieuw-Zuid
30 mei 2024

Bij de hervatting van de competitie in de Betnation Divisie is de grote vraag natuurlijk....

Quick Boys strikt rechtsback van Noordwijk
30 mei 2024

Noordwijk kan komend seizoen geen beroep meer doen op Toer Bouwman. De rechtsback zal vanaf...

HHC HArdenberg vindt opvolger van Borgman in Australië
30 mei 2024

Guus Vaags sluit per direct aan bij de selectie van HHC Hardenberg. De doelverdediger keert...

Beugelsdijk bereikt een akkoord met Scheveningen
30 mei 2024

Scheveningen heeft een fraaie slag geslagen op de spelersmarkt. De club uit de Tweede Divisie...

Powered by Eyecons