Het weekend van Van der Zalm: van omhaal tot Max Verstappen

Met zijn rug naar de goal zag Noordwijk-speler Stef van der Zalm zaterdag een bal vanaf zijn linkerkant voor zijn voeten belanden. Omdat een verdediger van IJsselmeervogels niet ingreep kon hij – in zijn ogen – maar één ding doen: een omhaal proberen. Nadat hij de bal raakte viel hij achterover en draaide hij zich binnen no-time om. Zo kon hij zien waartoe zijn poging zou leiden. De bal passeerde de keeper en belandde in de goal. Uit pure extase trok Van der Zalm een sprint naar de cornervlag om met het sfeervak van Noordwijk zijn goal te vieren.

Het is een beknopte samenvatting van wat op dat moment de 2-1 voor Noordwijk betekende in de wedstrijd tegen IJsselmeervogels in de Jack’s League. Een bevrijdende 2-1 voor de thuisploeg. Voor zowel Noordwijk als IJsselmeervogels was de start van het seizoen niet om over naar huis te schrijven. De ploeg van Kees Zethof was tot zaterdag nog puntloos. De Spakenburgers hadden uit twee duels slechts één puntje weten te peuren.

En dus begonnen de twee grootmachten uit het amateurvoetbal redelijk onder spanning aan het treffen in de Tweede Divisie. Noordwijk startte nog goed, maar kwam voor de derde keer dit seizoen op achterstand. ,,Het zal toch niet weer, dacht ik toen nog”, vertelt Van der Zalm nu enkele dagen later. ,,Tegen TEC en Koninklijke HFC gebeurde hetzelfde. Tegen TEC kwamen we nog terug tot 1-1, maar verloren we alsnog. Dat gaat dan wel allemaal even door je hoofd.”

,,We hadden zelfs moeten uitlopen naar 4-1 of 5-1.”

Zaterdag liep het beter af voor de tweededivisionist. Nog voor rust maakte Noordwijk gelijk via nieuwkomer Youri de Winter. Vooral de assist van Thomas Reynaers was er één uit het boekje. De middenvelder kon de bal na een counter op de rechterflank voorgeven, maar besloot terug te kappen. Daarmee verschafte hij verschillende Noordwijks-spelers de tijd om het strafschopgebied te penetreren. Reynaers legde daarna de bal daarna alsnog panklaar op het hoofd van De Winter, die netjes binnen kopte.

Na de 2-1 van Van der Zalm en de 3-1 van Marc de Kruijs in de tweede helft leek Noordwijk rustig op weg naar de eerste overwinning van het seizoen. ,,We hadden zelfs moeten uitlopen naar 4-1 of 5-1. Alleen toen kreeg Toer Bouwman zijn tweede gele kaart. Best onnodig bij zo’n voorsprong. IJsselmeervogels kwam nog terug tot 3-2, waardoor het toch nog spannend werd”, blikt Van der Zalm terug.

Van SJC naar Noordwijk
Uiteindelijk trokken de Noordwijkers de overwinning over de streep en werd de driepunter gevierd met het aanwezige publiek. Juist die spanning en het niveau brachten Van der Zalm een jaar geleden van De Lageweg in Noordwijk naar Sportpark Duinwetering. Een keuze waar hij tot op heden absoluut geen spijt van heeft.

,,We dachten: al halen we twee tientjes binnen, dan is het al geslaagd. Uiteindelijk werd het 3400 euro.”

,,Het was een prachtige zaterdag. Dit is waarvoor ik naar Noordwijk ben gekomen. Het spelen tegen tegenstanders als IJsselmeervogels. Als je zo’n stap maakt van SJC naar Noordwijk weet je nooit hoe het uitpakt. Vorig jaar was zo jammer met de uitbraak van het coronavirus. Tot dat moment ging het vrij goed met mij. Gelukkig krijg ik ook nu het vertrouwen.”

Zijn vrienden van SJC vergeet hij nooit. Dat bleek ook afgelopen zomer toen hij met een paar voetbalvrienden van SJC in Noordwijk ging hardlopen en geld ophaalde voor het goede doel. ,,Vanwege het coronavirus ging iedereen hardlopen om fit te blijven. We hielden allemaal via Strava bij wat de tijden en afstanden waren. Dan ga je toch elkaar een beetje uitdagen.”

,,We hebben toen met een groep vrienden besloten een halve marathon te gaan rennen door Noordwijk. Daar wilden we een goed doel aan verbinden en dat werd de strandrups. We dachten: al halen we twee tientjes binnen, dan is het al geslaagd. Uiteindelijk werd het 3400 euro. Dat was prachtig.”

Met zijn omhaal tegen IJsselmeervogels leek zijn weekend al geslaagd. Op zondag werd het verhaal nog mooier voor de middenvelder die zijn thuisbasis Noordwijk had verruild voor Zandvoort. Daar zag hij Max Verstappen in de Formule 1 de ‘Dutch Grand Prix’ winnen. ,,We hadden kaartjes voor de vrijdag en zondag. Heel veel beter dan afgelopen weekend gaat het niet zo snel meer worden.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: VIDB te koop

Samenvatting Noordwijk – IJsselmeervogels

Preview Betnation Divisie: Familiestrijd op de westmaat en gooit koning winter roet in het eten?
11 december 2023

Wie komt er als winnaar uit de strijd bij de familie Vink zaterdagmiddag? Op de...

Spakenburg zoekt tegenstander voor voorbereiding 2024-2025
11 december 2023

Benation Divisie ploeg Spakenburg zoekt voor zaterdag 13 juli nog een tegenstander om tegen te...

Na Lars Jansen ook verdediger Toer Bouwman naar Quick Boys.
11 december 2023

Maakte v.v. Noordwijk maandagavond bekend dat doelman Lars Bouwman zou vertrekken, woensdag kwam daar verdediger...

Betnation Divisie: Intense topper eindigt in remise. Katwijk zet opmars voort.
11 december 2023

Ondanks het gelijke spel in Katwijk liep koploper geen schade op dit weekend. Sterker nog...

Preview Betnation Divisie: Topper op Nieuw-Zuid met uitsupporters
11 december 2023

De grote vraag dit weekend in de Betnation is. Kan Quick Boys het gat naar...

Overzicht Betnation Divisie: Topploegen maken geen fout
11 december 2023

Na een druiligere en natte zaterdagmiddag is er weinig veranderd in de kop van de...

Preview Betnation Divisie: Wordt het niet eens tijd voor verrassingen? 
11 december 2023

In speelronde 13 van de Betnation Divisie zijn er veel wedstrijden tussen rechter en linker...

Hughes (Kozakken Boys) international van Sint-Maarten: ‘Dat is wel een apart verhaal’
11 december 2023

In Werkendam is op het trainingsveld bij Kozakken Boys een international te vinden die recent...

Betnation Divisie: Spakenburg pakt periode. Quick Boys hard onderuit in derby.
11 december 2023

Spakenburg pakte zaterdag na de 8e overwinning op rij tegen Kozakken Boys de eerste periodetitel in...

Preview Betnation Divisie: Wat levert zo’n 1e periode nu eigenlijk op?
11 december 2023

Deze speelronde is de laatste in de eerste van drie periodes waarin de competitie verdeeld...

Powered by Eyecons